085 - 130 63 90

Blog

Interview: Wim de Wert in Goeie zaken

Wat Wim de Wert na meer dan 30 jaar nog steeds drijft? ”Het is mijn passie om organisaties succesvol te maken. Dat doe ik door hen proactief te ondersteunen bij het overbruggen van obstakels om te kunnen groeien,” luidt zijn antwoord. Dat was voor hem ook de reden om in 2019 zijn bloeiende accountantskantoor over te dragen aan een nieuwe eigenaar en verder te gaan als onafhankelijk CFO professional. Uniek is dat DW Adviseurs operationeel en strategisch management combineert.

De Wert accountants & belastingadviseurs is een bekend familiebedrijf in de regio Eindhoven. “Mijn vader startte in 1959 als zelfstandig ondernemer. In 1989 nam ik samen met mijn broer het stokje van hem over en bouwde ik samen met mijn partners het accountantskantoor uit naar 30 medewerkers. Ik heb 30 jaar met veel plezier en interesse in dit vakgebied gewerkt en een groot track record opgebouwd. Als zelfstandig financiëel coach kan ik vanuit mijn kennis en ervaring het verhaal achter de cijfers duiden. Goede managementinformatie helpt ondernemers om hun doelstellingen te halen. Maar wat zijn die doelstellingen eigenlijk? En hoe kan ik een directeur of manager daar doelgericht op sturen? De antwoorden zoek ik samen met ondernemers. Als accountant merkte ik dat er binnen organisaties vaak weinig tijd is om toekomstplannen te maken, te sturen op basis van goede managementinformatie en de cash flow en bedrijfsprocessen te verbeteren. Als accountant in business ondersteun ik organisaties operationeel én strategisch in alle vormen van financieel management. Door parttime in een organisatie mee te werken kan ik de juiste adviezen geven en doelgerichte vernieuwingen en verbeteringen implementeren.”

Praktische en realistische aanpak

DW Adviseurs werkt vooral heel praktisch en richt zich op alle organisaties vanaf 10 medewerkers. Wim heeft daarnaast specifieke ervaring in het ondersteunen van start en scale ups en familiebedrijven. Zij hebben vaak geen financieel manager of CFO, maar kunnen wel flinke winst behalen door te sturen aan
de hand van betere managementinformatie, duidelijke strategische keuzes te maken en processen efficiënter in te richten.
Daarnaast ondersteunt DW Adviseurs onder meer in het verbeteren van de cash flow en riskmanagement en is Wim een sparringpartner voor de CEO. Wim: “Als parttime CFO help ik organisaties om hun financieel management goed op de rails te zetten of een impuls te geven en verbeteringen te implementeren. Dat doe ik op basis van realistische uitgangspunten. Daarbij kijk ik naar het totaalplaatje van mensen, middelen, partners en tools. Ik kan voor organisaties op zoek gaan naar financiers om hun groeiambities mogelijk te maken. Daarvoor kan ik mijn netwerk inzetten om obstakels te overbruggen. Maar ik help ook winst te behalen door processen efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door te onderhandelen over contracten met leveranciers, of te bekijken of door uitbesteding van werk de financiële ratio’s worden verbeterd.”

Duidelijke doelstellingen

Betrouwbaar, deskundig, realistisch en no-nonsens: dat is hoe Wim de Wert zijn bedrijf altijd heeft geleid. Deze aanpak hanteert hij natuurlijk ook bij DW Adviseurs. “Bedrijven kunnen mij als parttime CFO inhuren voor een dagdeel per week. Zo beschikken ze over een ervaren en betaalbare CFO zonder de kosten voor een fulltime CFO.” Duidelijkheid en transparantie vindt Wim enorm belangrijk, óók als het om de inhoud van het werk gaat. “Samen met de ondernemer bespreek ik vooral heel duidelijk wat de doelstellingen zijn en wat mijn rol is. Daar stem ik mijn werkzaamheden op af. Uniek is dat ik altijd bij de organisatie zelf werk en vanuit de werkpraktijk en werkvloer verbeteringen voorstel en help te realiseren. Belangrijk, want daardoor verloopt de implementatie soepel en worden veranderingen geïntegreerd in de organisatieprocessen. Alleen dan lukt het om de veranderingen in je voordeel te laten werken.”

Allround adviseur

Wim wil graag zijn jarenlange ervaring en kennis delen met ondernemers die willen groeien. Reden om volgend jaar voor Goeie zaken een column over zijn vakgebied te verzorgen. “Geld, investeringen en cijfers zijn slechts een hulpmiddel om te evalueren en de koers te bepalen,” benadrukt Wim. “Een financieel gezond bedrijf is vaak van levensbelang om te kunnen groeien en bloeien. Maar ook privé is het belangrijk, omdat bijvoorbeeld het pensioen van een ondernemer in de zaak zit. Als allround adviseur ondersteun ik ondernemers en CEO’s bij hun bedrijfsopvolging, en pensioenadvisering, financiële reorganisaties, (de)centralisaties, verkoop, governance en compliance, fusie of overname, cash flow management, risk management, subsidieregelingen, ict-implementatie, turn around management en budgettering.” Bij elke opdracht neemt Wim zijn schat aan ervaring mee en werkt hij vanuit de overtuiging dat organisaties én mensen zich voortdurend moeten ontwikkelen. Daarom heeft hij onlangs aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie Certified Management Accounting gevolgd. Daarmee heeft hij ‘extra bagage’ om organisaties nog beter te ondersteunen.

Neem contact op

Bron: Column, Goeie Zaken Succesvol Ondernemen